Den 27....

Lidé rádi stále někam cestují. Vlakem, autobusem , autem ale i pěšky nebo na kole. Pro všechny tyto možnosti a jejich různé kombinace ovšem také potřebujeme příslušné dopravní prostředky a pro ty prostředky příslušná místa odkud mají vyjet, kde zastavit či zaparkovat. Tedy až na ty nohy. Ty si zastaví kde chtějí, tedy ještě lépe kde jim dá mozek pokyn, tady se mi líbí, tady zastavte. Nepotřebují oproti autům ani žádná parkovací místa, ani podzemní garáže. Nejsou tedy prozatím ani zatížené zákonem o zimním obutí, jako to mají auta se zimními pneumatikami. Nemusí dodržovat zákazy vjezdu, omezení rychlosti. Mohou bez problémů na pěší zóny a hlavně jim jsou úplně šumafuk nějaké drahé pohonné hmoty. S minimální péčí slouží skoro celý život. A které auto či jiný dopravní prostředek se může chlubit třeba devadesátiletou životností !

Pro ty ostatní jsou stavěna nádraží, podzemní garáže a stojany. A takové nové multifunkční zařízení nazvané Dopravní terminál vznikl i tady v gubernii Třebová. Je u vlakového nádraží, je na něm autobusové nádraží, podzemní garáže i ty stojany na kola. Věc vcelku chvályhodná, leč částečně krajně nedomyšlená. Bylo zcela odříznuto celé centrum města od autobusových zastávek, což postihlo i dvě školy, situace s parkováním se výrazně zhoršila, protože kdo se dneska chce s nákupama vláčet půl kilometru k autu zaparkovanému v podzemních garážích. A to nemluvím o tom, že dětem kterým skončí vyučování autobus z onoho terminálu ujede pět minut před tím, než je učitelé vypustí ze školy a na další musí čekat skoro hodinu. A tak courají po městě i malí prvňáčci pokud pro ně rodiče mají možnost přijet, nebo je vyzvednout a vzít si je k sobě do zaměstnání, což ovšem také v některém případě není možné. A to nemluvím o absolutní nenávaznosti autobus - vlak a opačně, ač hlavně toto bylo deklarováno v tom PROČ terminál stavět.
A tak místo aby lidé byli na svůj nový terminál hrdí, spíš jsou rozezlení a naštvaní. Jediné čím výrazně přispěl k lepšímu je celková úprava okolí nádraží. Ta se opravdu povedla....

Komentáře